Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Уряд скасував заборону на відключення комунальних послуг боржникам

Дата: 21.03.2024 09:37
Кількість переглядів: 35

Фото без опису
КМУ скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки та стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати. Тепер мораторій продовжить діяти тільки для на територіях, на яких ведуться бойові дії та тимчасово окупованих рососією, відповідно до переліку Мінреінтеграції.
 
Мораторій на припинення комунальних послуг боржникам, який мав діяти в Україні до закінчення війни, скасовано. Тепер українцям, що мають борги за комуналку, можуть відключати послугу, за яку вони заборгували, а також нараховувати пеню на розмір заборгованості.
 
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову від 29 грудня 2023 року № 1405, яка була прийнята 29 грудня 2023 року.
 
Таким чином, заборона на припинення постачання комунальних послуг боржникам, яка діяла в Україні з 5 березня 2022 року, перестала існувати.
 
Нагадаємо, що тоді уряд ухвалив постанову, яка містила такі заборони:
 
- на стягнення пені і штрафів за заборговану комуналку;
- на припинення постачання комунальних послуг боржникам;
- на підвищення тарифів на газ і тепло для населення.
 
Так от, тепер перші два пункти перестали діяти. Отже тепер громадянам, які заборгували за комуналку, сповна нараховуватимуть пеню і штрафи за невчасну та неповну сплату. Крім того, дозволять припиняти постачання комунальних послуг боржникам.
Можна припустити, що "відрізати" теплопостачання або газ доволі непросто з технічної точки зору. А от світла можна позбавити без проблем що, очевидно, і робитимуть у першу чергу. Із боржниками за воду також розправитися буде просто. Там уже багато років поспіль комунальники застосовують дуже дієвий спосіб: перекривають боржнику каналізацію. Навіть найстійкіші здаються максимум за тиждень: позичають гроші у друзів, беруть кредит, закладають душу дияволу, але борг сплачують.
 
Що стосується мораторію на підвищення тарифів за комунальні послуги, то це, очевидно, буде наступним кроком. З електрикою взагалі проблем не буде, адже на неї мораторію немає. А що стосується газу, то в уряді вже зараз обережно натякають, що купувати газ за теперішнім тарифом - недозволена розкіш. Вона буде доступна, очевидно, до травня. А далі доведеться його підвищувати.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь