Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Солодощі та здоров’я

Дата: 02.02.2024 11:17
Кількість переглядів: 31

 

Фото без опису

Що таке солодощі для сучасної людини? Для одних - це насолода смаком, для інших - антидепресант, а для когось-це щоденна потреба. Реальність же така, що солодощі дійсно здатні завдати шкоди здоров'ю людини.

Згідно з нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я  через великий вміст вуглеводів, малюкам до чотирьох років рекомендується зовсім не давати цукерки. Дітям від  4 до 6 років можна вживати до 19 г цукру — це приблизно дві цукерки на день. Старшим дітям можна трохи більше — до трьох цукерок на добу. 

Норми споживання солодкого для дорослих, звичайно, вищі, ніж у дітей, але відрізняються у жінок та чоловіків. Для жінок — це 55 грамів, для чоловіків – 70 грамів.

Потрапляючи в наш організм, солодощі можуть крім негативного впливу на зуби і шкірний покрив поганим чином впливати і на інші аспекти здоров'я людини.

По-перше, будь-яка солодкість провокує підвищення рівня глюкози в крові, змушуючи тим самим підшлункову залозу виробляти все більшу кількість інсуліну. Постійне навантаження на неї може призвести до розвитку цукрового діабету.

По-друге, наявність в крові зайвої кількості глюкози послаблює всю серцево-судинну систему, включаючи стінки судин.

По-третє, солодощі, які для надання виробу смакової та естетичної привабливості додають штучні ароматизатори та барвники, можуть викликати алергічну реакцію на один з компонентів.

По-четверте, неодноразовими науковими дослідженнями доведено, що часте вживання солодощів веде до зниження розумової активності.

Слід також звернути увагу на регулярні заняття спортом, які не тільки зміцнюють здоров'я, але і можуть допомогти побороти «солодку» залежність. Фізична активність призводить до викиду адреналіну, який тонізує весь організм краще будь-якого цукру, при чому цей ефект набагато більш тривалий і природно абсолютно нешкідливий.

Існують такі категорії корисних солодощів, які також покликані задовольняти потребу людини в солодкому, але при цьому є нешкідливими, а часом навіть корисними. Насамперед, це натуральні продукти, створені природою і не вимагають ніякої додаткової обробки, а саме – мед, свіжі фрукти, сухофрукти, ягоди, горіхи. Їх корисність для організму ніколи не піддавалася сумніву, а їх поєднання може замінити один або два прийоми їжі. Фрукти і ягоди можна їсти окремо, робити фруктові салати, муси, піддавати термальній обробці.

Деякі покупні ласощі, які споживаються в розумних кількостях, також можуть забезпечити організм корисними речовинами, а саме

мармелад, зефір, пастила ,які містять пектин, що покращує перистальтику кишечника і сприяє очищенню організму від токсинів.

Ну і звичайно, різноманітні десерти на основі знежиреного йогурту і сиру у вигляді запіканок, салатів, коктейлів, теж можна сміливо віднести до категорії «нешкідливих» солодощів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь