Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Чим небезпечний радон та як від нього захиститися?

Дата: 02.02.2024 11:10
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

Радон - це благородний газ без кольору і запаху, отруйний, радіоактивний, важчий за повітря. Радон легко розчиняється в крові, воді та інших рідинах організму, значно краще розчиняється в жирах, що обумовлює ефективне поглинання його жировими тканинами при надходженні в організм. Радон може проникати в організм навіть через неушкоджену шкіру.
     Основним органом через який проникає радон до нашого організму є легені. Саме їм радон завдає найбільшої шкоди. Проте радон і його продукти розпаду вражають не тільки легені людини. З’ясовано, що газ радон негативно впливає на імунні, статеві та кровотворні клітини. Враження радоном може призвести до втрати природної захищеності людського організму, що, природно, провокує розвиток найрізноманітніших захворювань.

Як радон потрапляє в дім?

     Радон в повітря приміщень потрапляє з ґрунту. Як наслідок, його концентрація може підвищуватися (особливо в підвалах і на перших поверхах).      

     Виділення радону відбувається через глибокі розломи і тріщини. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то не тіште себе, що радон – це не ваша проблема, бо нібито він становить загрозу лише для цокольних та перших поверхів. Його високі концентрації можна знайти і на верхніх поверхах багатоповерхівок, куди він надходить через підведення комунікацій.
     Крім цього, у будинок радон може потрапити:
- зі стін і фундаменту (якщо будівельні матеріали не відповідають певним вимогам);
- разом з водопровідною водою (особливо якщо вода — з артезіанських свердловин);
- із природним газом.

    Як виявити небезпечну концентрацію радону у приміщенні?

     Для цього не підійде звичайний дозиметр, бо радон хоча і є джерелом половини природного радіаційного фону, його не так легко виявити. Для його вимірювання застосовують значно більш складні прилади. Вміст радону в повітрі піддається серйозним коливанням, як добовим, так і ситуативним: навіть відчинені двері можуть істотно знизити його концентрацію. Але тимчасово.

     Якісні радіометри радону коштують недешево – до сотні тисяч гривень і більше. Простіше замовити вимір в спеціалізованій лабораторії.

 Що потрібно робити?

   Викликати фахівців ДУ «Івано-франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ Украіни», які мають відповідне обладнання та зроблять необхідні вимірювання на місці. За результатами вимірювань, відповідно до типу та розташування приміщення, можна обрати заходи, які допоможуть знизити шкідливий вплив радону. Це може бути або вибір різних конструктивних рішень, що перешкоджають проникненню радону з грунту в будівлю, або система вентиляції (примусова або природна) з метою постійного видалення радону з повітря приміщень.

     Прості заходи, які допоможуть знизити шкідливий вплив радону:
- удосконалення вентиляції у приміщенні;
- регулярне провітрювання житла;
- налагодження вентиляції у підвальному чи цокольному приміщенні;
- використання якісних будівельних матеріалів для ремонту чи будівництва;
- герметизація підлоги та щілин у стінах.

     І все ж таки є дещо, що ви можете зробити прямо зараз і робити постійно: регулярно провітрювати приміщення, в яких перебуваєте. Регулярне провітрювання (за умови притоку повітря з вулиці, а не з грунту) дозволить знизити концентрацію радону у приміщенні в десятки разів.

Чим нижче концентрація радону в житловому приміщенні, тим нижче ризик захворювання на рак легенів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь