Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Потреба у вітаміні «Д» в зимовий період

Дата: 20.11.2023 15:59
Кількість переглядів: 48

Фото без опису
Якщо у світі є хоча б один вітамін, який може допомогти оптимізувати здоров’я та благополуччя людини, то це вітамін D (також відомий як вітамін D3 або холекальциферол. Цей необхідний вітамін може бути синтезований та поглинутий організмом безкоштовно під час перебування на сонці — ультрафіолетові промені типу B (УФ-В) від сонця взаємодіють з певним видом холестеролу у нашій шкірі, утворюючи гормон вітаміну D. Однак для більшості людей цього може бути недостатньо для досягнення оптимального здоров'я. Крім того, оскільки багато людей по всьому світу проводять більше часу у приміщеннях, ніж на відкритому повітрі, досягти належного рівня крові від сонця важко, і більшість повинні приймати вітамінні добавки.

Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця».

Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D знижується. Але ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я!

Щоб здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і вживати продукти, які містять вітамін D. Тому попри холодну погоду й невелику кількість сонця, варто бувати на вулиці взимку принаймні 15–20 хв. удень. Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів. Вітамін D виробляється шкірою, яка піддається впливу сонця, лише в певний час доби – між 10:00 і 14:00 годинами.

Разом із кальцієм вітамін D допомагає захистити нас від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить наші кістки тоншими і слабшими й підвищує ризик їх руйнування. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції.

Організму вітамін D потрібен і для інших функцій. Він потрібен нашим м’язам, щоби рухатися, і нашим нервам, щоби передавати повідомлення між мозком і тілом. Наша імунна система потребує вітаміну D, щоби боротися із вторгненням бактерій і вірусів.

Наукові дослідження показують, що вітамін D допомагає розслабити кровоносні судини, які несуть кров по всьому тілу, що призводить до зниження артеріального тиску.

Численні дослідження показують, що люди з нижчими рівнями вітаміну D частіше потерпають від таких станів: деменція, інсульт, захворювання периферичних артерій, падіння, переломи, розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, астма, псоріаз.

Важливість вітаміну D очевидна, і добавки мають вирішальне значення для вашого здоров’я.

Прийом добавок вітаміну D має вирішальне значення протягом усього року. Однак це набуває ще більшої важливості, коли сонячне світло мінімальне. Лікарі можуть рекомендувати призначення вітаміну D2 (ергокальціферолу) у дозі 50 000 МО один раз на тиждень.

Регулярна фізична активність на свіжому повітрі має багато корисних для здоров'я переваг. Запобігання хронічним захворюванням є ключем до довголіття та вищої якості життя. Щоденне споживання вітаміну D є однією звичкою, яка може допомогти нам досягти цієї мети.

Пам'ятайте, що вітамін D є продуктом спеціального медичного призначення, призначений для перорального застосування. Правильне дозування вітаміну допоможе зміцнити кісткову та зубну тканину, підтримати роботу м'язової тканини, а також стимулювати природні захисні сили організму.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                   Микола НЕЇЖМАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь