Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Вітаміни та продукти, що підвищують імунітет

Дата: 20.11.2023 15:51
Кількість переглядів: 36

Фото без опису
З настанням перших холодів збільшується кількість хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції. Низька температура повітря впливає на тимчасове зниження імунітету, через що людина стає більш вразливою до збудників гострих респіраторних  вірусних інфекцій.

Імунна система – це власна система захисту нашого організму від зовнішніх патогенів (вірусів, мікроорганізмів, грибів, паразитів) Існує дві категорії імунного захисту – вроджений (загальний неспецифічний) та набутий (специфічний) проти конкретного виду патогенів, наприклад, антитіла проти вірусу кору.

Звичайно, найкращим джерелом корисних речовин для підвищення імунітету та здоров’я загалом має бути здорова їжа. Проте, чи достатньо ми споживаємо овочів та фруктів, особливо, це стосується дітей, які бувають достатньо вередливі щодо їжі? Прийнятним рішенням стосовно недостатнього надходженням вітамінів та інших корисних речовин до організму є періодичне нетривале вживання комплексів вітамінів,   при виборі яких  варто порадитися зі своїм сімейним лікарем. Бажано, щоб, окрім вітамінів,  до складу вітамінного-мінерального комплексу входили  мікроелементи цинк, селен, залізо, мідь і йод.

Зміцнюють  імунітет:

  • вітамін С – найбільше  в шипшині, болгарському перці червоному, петрушці, чорній смородині, брюссельській капусті, полуниці, ківі цитрусових та шпинаті;
  • вітамін А –  міститься в продуктах рослинного походження:  моркві, гарбузі, болгарському червоному перці; в продуктах тваринного походження: риб’ячий жир, ікра,  яловича печінка, вершкове масло) ;
  • вітамін Д –найбільше в риб’ячому жирі, ікрі червоній, яйцях, молоці, морській рибі та морепродуктах);

Слід відзначити, що тільки мінімальну кількість вітаміну D можна отримати з їжі, а основну частину – тільки перебуваючи на сонці 

15-20 хвилин в день.

  • вітамін Е – отримаєте з горіхів  мигдалю, волоських, арахісу, фундуку й насіння соняшника, а також із свіжих помідор, ківі, манго та рослинних олій
  • вітаміни групи В, зокрема, В6 та фолієва кислота – багато в зеленому салаті, броколі, помідорах, картоплі, м’ясі та цільнозернових продуктах;

Природне поєднання вітаміну В6 та фолієвої кислоти (В9) в організмі нормалізує метаболізм , покращує роботу нервової системи і серця. Важливий такий вітамінний комплекс і для підтримки краси.

  • мікроелементи цинк, селен, залізо, мідь і йод – містяться в усіх продуктах рослинного  та тваринного походження. Наприклад, кальцій є в   молоці і капусті броколі, йод – в морепродуктах, залізо –  у печінці й зелені.

Для зміцнення імунітету у дорослих і дітей необхідно правильно харчуватися! Намагайтеся щоденно їсти овочі та фрукти у кількості до половини об’єму вашої тарілки ( не менше 400 г  за день). До складу овочів та фруктів входять вітаміни, зокрема вітамін А, С та Д, та  цінні мікроелементи.

 

  • Кольорові овочі та фрукти багаті на антиоксиданти, речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин.
  • Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. Можна придбати клітковину, наприклад, із кунжуту чи льону.
  • Пийте ягідні та трав’яні чаї. Шипшиновий чай, багатий на вітамін С, буде особливо корисний.
  • Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука.
  • Правильно замороженні ягоди – чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку.
  • Риба – джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні». Рослинне джерело деяких омега-3 поліненасичених жирних кислот – це олія льону.
  • Здавна-давен наші бабусі й дідусі вживали часник і цибулю, щоб не захворіти. Така дієта має сенс, оскільки до складу цих продуктів входять фітонциди, що допомагають боротися з вірусами та бактеріями.

 

В.о. завідувача відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                  Микола НЕЇЖМАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь