Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Глисти у рибі. Чи можна вживати її в їжу?

Дата: 22.09.2023 11:36
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Риба є незамінним продуктом в раціоні людини. Однак, нерідко вживання її
стає причиною гельмінтозу. Потрапляючи в організм людини, паразити здатні
викликати захворювання, які не завжди піддаються лікуванню.
Глисти у рибі зустрічаються незалежно від типу водойми. За
статистикою,річкова заражена на 95%, морська трохи менше – на 70%.
Серед різноманіття різних видів паразитів слід виділити ті, які становлять
найбільшу небезпеку для людей.
Найбільша вірогідність заразитися гельмінтами від річкових риб, ніж від
морських видів. Існують і небезпечні для людини хвороби, якими можна
заразитися від риби.
Опісторхоз. Захворювання провокується котячої двуусткой. Риби, коропових
порід, є тільки проміжними господарями. Переносниками вважаються собаки і
кішки. Розмір глиста досягає 12 мм, паразитує в печінці, жовчному міхурі,
підшлунковій залозі.
Дифиллоботриоз. Викликає захворювання лентець широкий, який в
довжину може досягати 12 метрів. Основними носіями паразитів є: річкова риба,
лососева порода, окунь, щука.
Клонорхоз. Збудником є ​​китайська двуустка. Найчастіше може бути в тілі
пічкурів, карасів, сазанів.
Метагонімоз. Збудниками є трематоди довжиною всього 2,5 мм.
Анізакідоз. Гельмінти в рибі анізокіди паразитують в кишечнику. У
більшості випадків виявляються в морській рибі. Заразитися можна при поїданні
слабосоленого продукту зокрема оселедця.
Лігулез. Захворювання викликає стрічковий черв'як. У довжину може
досягати одного метра. Викликає захворювання всіх внутрішніх органів.
Діоктофімоз. Гельмінти локалізуються в органах сечовидільної системи і
порушують її роботу.
Нанофиетоза. Викликають захворювання глисти трематоди невеликого
розміру. Дорослі особини живуть в тонкому відділі кишечника.
Існують рибні гельмінти, які становлять небезпеку тільки для них самих. В
організмі людини вони не знаходять сприятливих умов для розвитку і гинуть.
Це діплостомоз, філометроідоз, тріенофороз.
Симптоми, характерні для зараження глистами після вживання зараженої
риби.
 Гельмінти риб викликають порушення в роботі перистальтики, змінюють
мікрофлору, розвивається часті рідкі випорожнення.
 При ураженні слизової тонкого кишечника розвивається метеоризм, здуття.
 У процесі пересування гельмінтів по організму людина може відчувати біль
в м'язах і суглобах.
 Черви в процесі своєї життєдіяльності виділяють токсини, які стають
причинами алергічних реакцій. Від простої висипу до набряку Квінке. У крові у
людини підвищується кількість еозинофілів.
 Порушується сон, спостерігається скрегіт зубами уві сні і нічна слинотеча.

 З'їдений рибний продукт з гельмінтами може привести до запалення
дихальних шляхів. Може приєднатися кашель, астма, нежить, задишка.
Розвивається бронхіт, пневмонія.
 Знижується імунітет. Люди часто хворіють на простудні захворювання,
з'являється дисбактеріоз.
 Втрата апетиту та зниження ваги.
Якщо з'явився хоча б один з цих симптомів, можна пройти обстеження в
лабораторії Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ
«Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» на виявлення глистів.
Ознаки, що вказують на те, що риба заражена глистами:
 риба м'яка на дотик (в нормі вона повинна бути пружною, а вм'ятини при
натисканні швидко виправлятися);
 зіниці каламутні, слизова очей суха, можуть бути чорні точки (очі здорової
риби ясні, опуклі);
 під лускою липка шкіра (здорова луска блищить, не настовбурчується і її
важко очистити);
 черевце роздуте, витягнуте;
 зябра можуть мати зеленуватий відтінок (в ідеалі вони повинні мати
рожевий відтінок);
 від продукту може виходити неприємний запах.
Для того, щоб убезпечити себе від зараження гельмінтами потрібно:
- Заморозити рибу, глисти гинуть в морозильній камері при температурі
нижче -25 градусів або при термічній обробці понад +100 градусів. Можна
зробити висновок, що якщо рибу заморозити або добре термічно обробити, вона
стає безпечною для здоров'я людини, і її їсти можна.
- Варити рибу потрібно не менше 35 хвилин, а жарити не менше 25 хвилин,
запікати близько 45 хвилин. Якщо риба великих розмірів, то рекомендовано
робити надрізи, щоб усередині м'ясо теж проварилося добре.
- В'ялити рибу рекомендовано протягом трьох тижнів, солити - два тижні.
Заморожувати при температурі нижче 25 градусів не менше доби.
- Не пробувати на смак сире м'ясо риби або фарш. Якщо було з'їдено рибне
м'ясо в сирому вигляді або погано провареному, потрібно терміново вжити
заходів, спрямованих на профілактику появи гельмінтів.
- Ніж і дошку, які були використані для оброблення продукту, необхідно
ретельно мити за допомогою миючих засобів та обдавати окропом.
Рибу потрібно купувати в магазинах, де продукція проходить ретельну
перевірку. Дотримання профілактичних заходів дозволить звести ризик зараження
глистами.
Фельдшер - лаборант мікробіологічної лабораторії
Рогатинського відділу Івано-Франківського
районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ»
Руслана ДУДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь