Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Вимоги щодо поводження з пестицидами в сільському господарстві!

Дата: 30.05.2022 11:21
Кількість переглядів: 490

Фото без опису

При проведенні  польових робіт все частіше фермери та сільськогосподарські підприємства, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур, вживають усі необхідні заходи, які б допомогли отримати щедрий урожай, обробляють землі засобами захисту рослин та на жаль, не завжди пам’ятають про те, що застосовані хімічні препарати можуть зашкодити здоров'ю людей, тварин та навколишньому середовищу.  Основним засобом боротьби з бур'янами, як відомо, є пестициди.

        Пестициди – хімічні сполуки, які впливають на пригнічення розвитку певної групи рослин або інших шкідливих організмів, не завдаючи особливої шкоди корисним культурам. Попри так звану користь для врожаю, пестициди несуть значно більший негативний вплив на довкілля та на життя і здоров’я людини. Пестициди забруднюють ґрунти, повітря, водні ресурси, у тому числі підземні водоносні горизонти. При розпиленні пестициди потрапляють на сусідні земельні ділянки, знищують листя дерев та іншу рослинність. Гинуть від пестицидів і комахи. Цілими сім’ями вимирають бджоли, які є індикатором чистого довкілля.

Оскільки пестициди є токсичними речовинами, законодавством України передбачено ряд вимог, пов’язаних із державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспортуванням, зберіганням, торгівлею та безпечним для здоров’я людини і навколишнього природного середовища застосуванням пестицидів і агрохімікатів.

      Так, загальні вимоги щодо використання пестицидів визначені Законом України «Про пестициди та агрохімікати», який передбачає наявність дозволу на застосування пестицидів, які становлять підвищену небезпеку, допуску (посвідчення) на право на застосування чи здійснення інших операцій з пестицидами і агрохімікатами, та запроваджує обов’язкове страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна через застосування пестицидів.

      Окрім того, Наказом Міністерства охорони здоров’я затверджено гігієнічні нормативи і регламенти безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, які встановлюють гранично-допустимі  концентрації пестицидів у воді, ґрунтах, атмосферному повітрі, максимально допустимий рівень пестицидів у продуктах харчування.

     Згідно з Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 Транспортування, зберігання та застосування пестицидів  у народному господарстві , затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 03.08.1998 № 1 при застосуванні пестицидів за допомогою наземної апаратури,  обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.                                                    

 

      Всі роботи з пестицидами за  межами населеного пункту слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, як виняток, у похмурі і прохолодні дні з температурою нижче +10 допускається проведення обробки у денні години.

 

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м,  при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні  зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при  напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

        Крім того, не менше ніж за три доби про обробку посівів пестицидами необхідно обов’язково сповіщати голову  Букачівської селищної ради та старостів округу Букачівської ОТГ про місця строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів, які в свою чергу оповістять пасічників , мешканців населених пунктів власників сусідніх с/г ділянок

Тому Рогатинське  управління Головного управління ДПСС в Івано-Франківській області закликає фермерів та сільськогосподарські підприємства, які здійснюють свою діяльність на території громади узгодити та розробити з територіальним управління Держпродспоживслужби санітарний паспорт на право одержання , зберігання , застосування пестицидів і мінеральних добрив та  не порушувати норми діючого законодавства, бути відповідальними, берегти здоров’я та життя своє та оточуючих Вас людей, дбати про безпечне довкілля


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь