Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Рекомендації для волонтерських пунктів щодо правил приготування їжі

Дата: 05.04.2022 11:45
Кількість переглядів: 153

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області нагадує про правила
приготування їжі у волонтерських пунктах.
Готувати їжу – це велика відповідальність.
Помилка може спричинити харчове отруєння у
людини, яка споживає готову їжу. Чим більше
людей харчується – тим ризики вищі.

Є прості і перевірені правила, які слід виконувати.
- Виходити на роботу лише здоровим. Якщо є розлади шлунково-
кишкового тракту (нудота, пронос, біль в животі), біль в горлі, висипання або
поранення на руках – готувати їжу КАТЕГОРИЧНО заборонено.
- Слід одягнути спеціальний одяг (халат, шапочку). В цьому одязі не
можна прибирати приміщення і ходити в туалет. Його слід знімати і після миття
рук одягати знову.
- Слід ЧАСТО мити руки з милом, бажано антибактеріальним.
- Холодильник, де зберігаються продукти, не повинен бути заповненим
більше ніж на ¾.
Перед приготуванням страв слід уважно перевірити терміни придатності
харчових продуктів, які будуть використовуватися для приготування їжі. При
виявлені ознак недоброякісності харчових продуктів (плісняви, ураженості
шкідниками, зміни кольору чи запаху) в жодному разі не використовувати їх
для приготування страв.
- Сиру і готову продукцію слід розробляти на окремих столах, якщо є
можливість і на окремих дошках. Дошки і ножі можуть бути або підписані: СО
(сирі овочі), ВО (варені овочі), СМ (сире м’ясо), ВМ (варене м’ясо), СР (сира
риба), ВР (варена риба), Х (хліб), МП (молочні продукти) або
різнокольоровими. При цьому повинна бути розміщена в доступному місці
інформація, якій колір для чого призначений.
- М’ясорубки мають бути дві: окремо для сирого і для вареного м'яса.

- Яйця перед приготуванням страв обов'язково миють у 4-х ємностях. 1 – у
воді. 2- у 2% розчині соди, 3 – у дезрозчині, 4 – під проточною водою. 3 крок
особливо важливий при харчуванні дітей.
- Прибирати приміщення, в якому здійснюється процес приготування їжі,
слід не менше 2 разів на добу.
- Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують
їжу і для туалетів.
- Приміщення для миття столового і кухонного посуду, повинно бути
обладнане мийними ваннами та, бажано, посудомийною машиною.
- Посудомийні машини миють предмети при високій температурі, а отже -
це один з надійних методів обробки посуду.
ПОРЯДОК миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів),
столового приладдя, зворотної тари в ручний спосіб, їх сушіння і зберігання:
1. Миття столового і кухонного посуду, чашок (стаканів), столового
приладдя, зворотної тари має здійснюватися виключно в окремих ваннах
гарячою проточною водою.
2. Перед миттям столового і кухонного посуду, зворотної тари залишки їжі
вилучаються у контейнери для харчових відходів.
3. Столовий посуд миється в три етапи:
1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з
додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених
виробником таких засобів;
2) в другій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з
додаванням миючих засобів, у кількості, що становить половину від кількості
миючих засобів у першій ванні;
3) в третій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65
°С із застосуванням решітки для посуду та гнучкого шлангу з душовою
насадкою.
Сушиться столовий посуд на полицях з решітками на ребрі і зберігається в
закритих шафах.
4. Кухонний посуд, чашки (стакани), столове приладдя, зворотна тара і
кухонний інвентар миються окремо, в два етапи:
1) в першій ванні - водою, що має температуру не нижче +40 °С, з
додаванням миючих засобів відповідно до рекомендацій, визначених
виробником таких засобів;
2) в другій ванні - ополіскується водою, що має температуру не нижче +65
°С із застосуванням гнучкого шлангу з душовою насадкою.
Чисте столове приладдя ошпарюються окропом і просушуються,
зберігаються на поличках чи в шухлядах.
У випадку, якщо в пункті приготування їжі відсутні умови для миття
столового посуду, слід використовувати одноразовий посуд.
Бережіть себе та своїх близьких та залишайтеся здоровими!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь