Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

26 вересня - Всеукраїнський День дошкілля. Про стан дошкільної освіти, про її специфіку та виклики, які стоять перед нею - розповідає директор ЗДО (ясла-садок) "Малятко" Тетяна Юріївна Куца

Дата: 26.09.2021 11:52
Кількість переглядів: 777

Фото без опису

 

26 вересня відзначаєтся Всеукраїнський День дошкілля. В нашій громаді дошкільна освіта представлена різновіковими групами на базі Чернівської та Козарівської гімназій і в Чагрівській філії Букачівського ліцею,  а також  Букачівський ЗДО (ясла-садок) «Малятко».

Букачівська селищна рада щиро вітає всіх працівників дошкільної освіти з їхнім професійним святом. Бажаємо їм здоров’я, сил, наснаги, наполегливості, терпіння, невичерпної енергії, нових цікавих творчих ідей, щоб засівати в серця маленьких вихованців зерна доброти, людяності, любові до людей та рідної землі.

В рамках відзначення цього свята, ми запросили директора Букачівського ЗДО (ясла-садок) «Малятко», Тетяну Юріївну Куцу, щоб поспілкуватися з нею про стан дошкільного виховання в громаді.

Доброго дня, Тетяно Юріївно, розкажіть, будь ласка, про діяльність садочка «Малятко»?

Діяльність нашого садочка розпочалася  у 2010 році, коли відбулося відновлення дошкільної освіти в тоді ще Рогатинському районі. Зараз наш заклад відвідують 30 вихованців. Є дві групи: ясельна і різновікова. На сьогоднішній день у садочку маємо достатню матеріально-технічну базу для того, щоб забезпечити його функціонування на рівні, де малюки могли б почувати себе комфортно і безпечно, і де, безперечно, створені можливості для їхнього активного розвитку.

А який у Вас колектив?

Колектив у нас молодий. Сформований від початку діяльності нашого садочка. В нього вкладено багато моїх сил та очікувань, і все це виправдало себе – колектив дружній і згуртований, у нас не має слова «я»,  ми спільно обговорюємо та реалізовуємо робочі питання. А коли виникають ситуації, котрі потребують додаткових сил (наприклад, якісь ремонтні роботи), всі дружно працюють без поділу персоналу на професійні обов’язки.

Якщо говорити про склад нашого колективу, то на сьогоднішній день, ми маємо 4 педагогічних працівники-вихователі, практичного психолога, 2 нянечки, кухаря, завгоспа, двірника, працівника у пральні.

Хотілось би трошки почути про те, чим зайняті діти під час перебування в стінах садочка, які проводяться заходи чи святкування?

Ну перш за все, дошкільна освіта займається вихованням вмінь і навичок малюків за допомогою гри, тому що діти найбільш схильні сприймати нові знання в ігровій формі.

Коли у нас проводяться якісь святкові заходи, то ми також стараємося залучати дітей до якоїсь гри чи до театралізованого дійства, і не зважаючи, на брак костюмів, дітям це цікаво і вони охоче перевтілюються  в різних казкових героїв, представників якихось професій і т.д.

Щодо самих заходів, то у нас є свято Осені, день Дошкілля, Святого Миколая, робимо вечорниці, Святий Вечір і т.д. Ми ставимо акцент на наших українських традиціях, тому що дитина повинна знати, хто вона, до якого народу належить, звідки пішли ці всі традиції і т. ін. На мою думку, це є дуже важливо, і можна сказати, що в нашому садочку багато уваги приділяється не тільки особистісному, але й національно-патріотичному вихованню підростаючого покоління.

Фото без опису

Можете трішки розповісти про плани на майбутнє? Чи плануються якісь зміни в ЗДО «Малятко»?

Так. Планується відкривати ще одну групу. Завершуються ремонтні роботи у другому корпусі.

Але, мабуть,  найбільше, хотілося б, щоб у нас був музичний зал, де могли б проводитися різні святкові заходи, а також спортивні заняття. Бо на даний час, ми не маємо такого великого приміщення, де б усі діти змогли стати в коло, чи щоб потанцювати, чи мати ширші можливості для проведення театралізованих дійств за участю і батьків також. Хочеться по справжньому відчути атмосферу свята. Також нашому садочку потрібен музичний керівник. В нас є дуже багато творчих, талановитих дітей, чиї таланти музичний керівник міг би підкреслити, направити і розвивати.  Знаєте, як кажуть, що всі діти мають таланти – треба лише вміти їх відшукати.

І наостанок, хотілося б спитати Вас про виклики, які сьогодні стоять перед  дошкільною освітою в нашій громаді?

Напевно, найперший і найголовніший, це є низька народжуваність. Дітей стає менше. Якщо колись була велика черга у садочок, то зараз вона вже не є такою актуальною. Другим викликом, є брак необхідного фінансування, адже хочеться забезпечити нашим вихованцям комфортне перебування в стінах нашого закладу і створити їм всі умови для розвитку, а це потребує додаткової матеріально-технічної бази та ін.

Ще одним викликом, який стоїть перед сучасним вихователем – це потреба постійно змінюватися і розвиватися, адже кожен новий набір дітей – це інші потреби, відповідно до чого треба застосовувати інші методи, ніж, наприклад, до попередніх.

І ще дуже б хотілося більшої уваги до нашої роботи. Як з боку громадськості, так і з боку батьків наших вихованців. Хочеться діалогу, зворотного зв’язку,оскільки виховання дитини – це дуже складний і дуже важливий процес, в якому беруть участь і батьки, і вихователі, в якому лише спільними злагодженими зусиллями можна досягнути успіхів.

Шановна Тетяно Юріївно, щиро дякуємо за те, що знайшли час поспілкуватися і хочемо ще раз побажати Вам успіхів, терпіння, наснаги, ентузіазму, можливостей для реалізації планів у Вашій роботі, а також поваги, любові та вдячності від Ваших вихованців!

Фото без опису

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь