Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

15 травня - Міжнародний день сім'ї

Дата: 14.05.2021 15:30
Кількість переглядів: 512

Фото без опису

15 травня відзначається Міжнародний день сім’ї.

Сім’я  - це найважливіше в житті кожного з нас, колиска, звідки ми беремо початок, ростемо, формуємося як особистість, звідки вилітаємо у світ, але куди завжди повертаємося. Це місце з яким ми нерозривно пов’язані з поколіннями, котрі були до нас і котрі будуть після нас.

Однак, останнім  часом зростає кількість розлучень, нівелюється цінність та важливість сім’ї для свідомості підростаючого покоління. Для того, щоб привернути увагу до важливого значення єдності та цілісності родини та родинного виховання, розглянемо виклики, котрі стоять перед сучасними людьми, що створили, або планують створити сім’ю.

Перший виклик – надмірний індивідуалізм. Доволі часто трапляється так, що хтось із подружжя, або ж двоє бажають, аби все оберталося довкола них. Сьогоднішнє подружжя прагне розвиватись паралельно, не лише в економічній сфері, але й в стосунках. На що це впливає? Надмірний індивідуалізм схиляє людей до переконання, що подружжя буде корисним мені доти, доки мені це вигідно.

Здоровий індивідуалізм сприяє розвитку кожного із подружжя: інтелектуально, духовно, культурно. Він сприяє розвитку подружжів, як особистостей.  Натомість, надмірний індивідуалізм здатний зруйнувати подружжя. Він може зробити двох осіб, які живуть під одним дахом, чужими людьми, що перетинаються вкрай рідко, не мають спільних тем до розмов, а своє подружжя трактують як вигідний контракт.

Другий виклик – культура тимчасовості. Ще 20 років тому, коли хтось купував автомобіль, це була інвестиція на довгі роки. Сьогодні ж, купуючи навіть дуже дорогу річ, ми знаємо, що вона служитиме нам недовго. Ця ментальність тимчасовості впливає і на подружжя. Люди все менше хочуть вирішувати проблеми, працювати над стосунками. Їм значно легше просто втекти від проблеми, знищити її. Мовляв, сьогодні мені добре з цією людиною, а завтра, якщо в нас з‘являться якісь труднощі, – не проблема. Розбіжимося, розлучимося. Людина з таким світоглядом не може створити міцної родини.

Третій виклик – брак прикладів любові. Де люди вчаться любити? Очевидно, що в сім’ї. Коли дитина бачить, як батьки живуть правдивим і щирим подружнім життям, вона також цього навчається.

З браком цих прикладів пов’язаний ще один важливий момент: як часто в подружньому житті діти є свідками ніжності батьків? Як часто діти бачать жести любові батька і матері? Часом, дорослі соромляться проявляти свої почуття при дітях, та це помилка. Дитина мусить бути свідком любові і ніжності батьків. Лише так вона зможе навчитися любити.

Четвертий виклик – страх серйозних стосунків, відповідальності за іншу особу. Коли  уважніше приглянемося до цього страху, то побачимо, що в чоловіків - це боязнь того, що вони втратять свою свободу. Вони думають, що від моменту одруження почнеться постійний контроль, обов’язки, діти. Жінки, натомість, підсвідомо бояться самої ролі жінки. Модні тенденції пропагують жінку сильну, незалежну, професійно кваліфіковану. Жінка боїться, що не матиме часу на дітей і подружнє життя. Такі суспільні впливи формують підсвідомий страх. Відтак, виникає небажання взяти на себе роль дружини чи роль чоловіка.

Страх також пов’язаний із впевненістю. Люди хочуть мати 100% впевненість в майбутньому чоловіку. Але такої впевненості бути не може. Коли говоримо про впевненість щодо іншої людини, то на думку приходить міркування, що кожен хоче мати поряд із собою ідеал. Та ідеальних людей немає. В тому то й краса подружжя, що подруги можуть спільно зростати, розвиватись, допомагати одне одному. Годі шукати ідеалів, ними потрібно ставати день за днем, будуючи подружнє життя. Взаємна любов варта того, аби ризикнути.

П’ятий виклик – економічна нестабільність. Брак праці, низька заробітна плата, через, яку подруги не можуть забезпечити гідне життя для себе та своєї сім’ї. Сьогодні все більше пар укладають шлюб у старшому віці. Молодь же виправдовується нестабільним доходом, браком солідної матеріальної бази.  Економічна нестабільність стає ментальною проблемою суспільства. Мовляв, немає коштів, то й не потрібно думати про подружжя та родину. Колись про це подумаємо. Та це велика помилка. Потрібно доносити молоді те, що недостатня фінансова незалежність від родини, не має бути чинником відсування подружжя.

Шостий виклик – міграція. Вкрай поширене сьогодні явище. Міграція має чимало плюсів, як для тих країн, які приймають мігрантів, так і для самих людей, які прагнуть збагатитися. Щоб забезпечити себе та свою родину, повозити рідних по світу, оплатити навчання дітей. Водночас, міграція – величезний виклик для подруж та родин. Численні розбиті сім’ї, діти-сироти при живих батьках, подружжя, які роками спілкуються по телефону або  через соціальні мережі. З часом, вони стають чужими, почуваються покинутими і непотрібними одне одному. Міграція хороша лише в тому випадку, коли в іншу країну перебирається ціла сім’я. Всі інші, на жаль, призводять до 

руйнації родини.

 

Сьомий виклик – виховання дітей. Шалений ритм життя, праця, залученість в різних проектах призводять до того, що дорослим бракує часу на виховання дітей. На превеликий жаль, ми забуваємо, що це природнє право та головний обов’язок батьків. Школи, садочки, секції та гуртки виконують лише допоміжну функцію у вихованні. Головна відповідальність лежить на батьках. Сьогодні, на жаль, також спостерігаємо відхід від традиції спільного споживання їжі, спільної молитви. Все менше часу подруги та рідні проводять разом. Брак спілкування, втома негативно впливають на стосунки. Тому вкрай важливо систематично знаходити час, який ви приурочите лише рідним.

Восьмий виклик – моральна розбещеність суспільства. Сьогодні через медіа, фільми, рекламу пропонується чуттєвість без меж. Все частіше з‘являються ролики з оголеним жіночим тілом. Частим лозунгом також є «Свобода...» Так, як зручно, певним компаніям, структурам чи групам. Але свобода і вседозволеність – різні речі.

Отже, давайте цінувати, створювати та культивувати сімейні цінності, бо родина – найважливіше, що у нас є. Це те місце, яке нас народжує, формує, готує до життя, і найголовніше – це те місце, де нас люблять і де ми вчимося любити. Зміцнення інституту сім’ї - запорука кращого соціального розвитку суспільства загалом. Міцна родина – сильна Україна.

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь