Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

5 кроків до безпечного харчування

Дата: 13.01.2023 13:51
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань,
які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі
кишкові інфекції, викликані бактеріями чи вірусами, потрапляють в організм
людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання
неякісної води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і
предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного
походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих
фруктах та овочах.  
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість,
підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах
звертайтеся до лікаря.  
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
вживайте тільки ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до
безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для
відпочинку пляжах і рекреаційних зонах. 
5 кроків до безпечного харчування
1.Підтримуйте чистоту:
 мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
 мийте руки після відвідування туалету;
 вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що
використовується для приготування їжі;
 захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
 відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових
продуктів;
 для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям,
зокрема ножами і обробними дошками;
 зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між
сирими і готовими продуктами;
3. Ретельно готуйте їжу:
 ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю,
яйця і морепродукти;
 доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при
100оС;
 сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим,
а не рожевим;
 ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
 не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20
хв;

 не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
 не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
 використовуйте чисту або очищену воду;
 обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
 ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
 не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій
стадії: від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до
споживача, відіграють важливу роль у запобіганні зараження їжі.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу ІФ РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Наталія Николишин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь