Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Чому шкідливо вживати цукор?

Дата: 20.12.2022 14:05
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Чому шкідливо вживати цукор?

Звичайний білий цукор, який ми звикли додавати в чай, каву, випічку, різні напої і багато інших страв, є хімічним продуктом, який на 99% складається з вуглеводів. При попаданні в організм, він відразуперетворюється в глюкозу, яка дає енергію. Надлишокенергії зовсім не приносить користь, як можнаподумати. Споживання цукру мінімізує концентраціюінсуліну, приводячи до згубних наслідків. У чому ж полягає шкода цукру для здоров’я людини і скільки йогоможна їсти в день!

Поява жирових відкладень

Цукор, що вживається нами, накопичується у виглядіглікогену в печінці. Коли його запаси перевищуютьнорму, цукор відкладається на тілі у вигляді жиру. Локалізується він переважно на животі, стегнах і іншихпроблемних зонах.

Якщо говорити простими словами, шкоду цукру для здоров’я пов’язаний з розвитком ожиріння.

Цукор псує зуби

Після вживання цукровмісних продуктів, їх часткиможуть залишатися між зубами. А саме цукор є їжеюдля шкідливих бактерій, які перетворюють його в кислоти, які руйнують зубну емаль.

Але якщо ретельно чистити зуби два рази на день і їсти цукру не більше, ніж рекомендує Всесвітняорганізація охорони здоров'я, то ризик розвитку карієсубуде мінімальним.

Знижує імунітет організму

Високий рівень цукру в крові послаблює організм і не дає йому боротися з інфекціями. В результаті людиначастіше хворіє простудними захворюваннями і більшсхильна до серйозних імунологічних захворювань. Підвищений артеріальний тиск також сильно підриваєімунітет. Скачки артеріального тиску безпосередньозалежать від рівня цукру в крові.

Розвиток інсулінової резистентності

Одне з неприємних впливів цукру на людськийорганізм – розвиток його стійкості до інсуліну. При вживанні цукру концентрація глюкози зростає, організмвиділяє інсулін для його виведення і розносить його по клітинам. Даний процес працює правильно при нормальному харчуванні, але якщо людина їсть багатосолодкого, функція порушується.

Через цукор організм змушений виробляти інсулін в великих кількостях для переробки глюкози, а цепоступово призводить до того, що клітини розвиваютьстійкість до інсуліну. Сам він теж припиняє працюватиналежним чином, а це загрожує цукровим діабетом і серцево-судинними захворюваннями.

Цукор шкодить серцево-судинній системі

Серцево-судинна система при регулярному вживаннівеликих обсягів кондитерських і борошняних виробів, а також газованої води, фастфуду та алкоголю такожвідчуває значний вплив.

Підвищений цукор в крові сприяє структурнимзмінам судин. В результаті таких змін розвиваєтьсяатеросклероз. На цьому проблеми не закінчуються. Цезахворювання має серйозні ускладнення: інфарктміокарда, інсульт головного мозку та інші проблеми з серцево-судинною системою.

Скільки цукру без шкоди можна вживати в день залежить від багатьох факторів, серед яких стать і вік:

дітям краще не давати більше 15 г на добу;

жіноча норма – 20-25 г на день;

чоловікам можна до 35-40 г на добу.

У будь-якому випадку, чим менше цукру ви будете вживати, тим краще. Якщо ви ласун, настійнорекомендуємо переглянути звичний раціон, поки не почалися проблеми зі здоров’ям. Почитавши відгуки в інтернеті, ви зрозумієте, що багато людей пов’язуютьшкоду цукру із зайвою вагою, але це не найбільшанеприємність, як ви вже могли здогадатися.

Шкода цукру для дітей

Окремо хочеться зупинитися на питанні, наскількишкідливий цукор для дітей? Всі малюки люблятьцукерки, шоколадки та інші смаколики з магазину, а деякі батьки не бачать нічого поганого в бажанні своїхчад. В дійсності для дітей шкоду цукру багатогранна:

Цукор порушує емоційний стан і псує поведінкумалюка. Часті зміни настрою, швидка стомлюваність, порушений сон, погана пам’ять – все це проявляється у дітей-ласунів.

Зниження імунітету – ще одна проблема. У дітей, яківживають багато цукру, частіше виникаютьзахворювання і протікають в більш важких формах, так як глюкоза сприяє розвитку патогенних мікробів.

Цукор зменшує в організмі вміст корисних речовин, особливо кальцій, хром і вітаміни С.

Цукор руйнує зуби і кістки, які повинні правильно формуватися у малюків.

 

Фельдшер санітарний 

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) 

та профілактики неінфекційних захворювань

Рогатинського відділу ІФ РВ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                   

Богданна Демська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь