Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Полімерні будівельні матеріали – прихована небезпека

Дата: 09.08.2022 16:45
Кількість переглядів: 80

Фото без опису
Останнім часом житло, офіси, громадські приміщення буквально заповнили матеріали й вироби, виготовлені з синтетичних полімерів. Вони присутні в усьому: у меблях, будівельних оздоблювальних і конструкційних матеріалах, освітлювальних приладах, посуді тощо.

Перебування у приміщенні з високим вмістом у повітрі хімічних речовин негативно позначається на самопочутті та працездатності, призводить до швидкої стомлюваності та зниження концентрації уваги. Наслідки впливу на організм людини випарів лаків, фарб, меблевого клею, які були використані при виробництві ДСП (деревостружкових плит), подібні то стану хронічної інтоксикації у токсикоманів. А багато хімічних речовин (феноли, формальдегіди, вуглеводні, стирол тощо) є найсильнішими канцерогенами, що викликають злоякісні новоутворення й пухлини.

ДСП  виділяють формальдегід, який має загально токсичну та алергенну  дію на організм людини. Формальдегід викликає у людини подразнення очей, носа та шкіри, нудоту, головні болі і запаморочення. 

Матеріали з яких виготовлені віконні та дверні конструкції можуть виділяти в навколишнє середовище такі хімічні речовини, як хлористий вініл та формальдегід.

В результаті боротьби за енергозбереження при утепленні зовнішніх стін будинків використовують спінені полімерні матеріали, пінополістирол, який виділяє значну кількість високотоксичних інгредієнтів.

Якість повітряного середовища в таких будинках погіршується. Високі ізоляційні властивості сучасних ізоляційних вікон перешкоджають надходженню свіжого повітря в житло.

Сьогодні, здається, важко собі уявити свій побут без використання посуду із пластмаси. Однак, полімери за своїми властивостями належить до отруйних речовин і можуть викликати у людини ряд захворювань як нервової системи так і окремих органів.

Категорично забороняється спалювання відходів полімерних матеріалів, полімерної тари, ПЕТ-пляшок, що приводить до забруднення атмосферного повітря хімічними і токсичними сполуками.

Тож будемо сподіватися, що ця стаття,якоюсь мірою, зосередить увагу та настороженістьчитачів про важливість цієї проблеми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь