Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Небезпека кліщів в весняно-літній період. Хвороба Лайма.

Дата: 06.07.2022 13:16
Кількість переглядів: 91

Фото без опису

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) – це інфекційне захворювання, яке спричиняється бактеріями комплексу Borrelia burgdorferi sensu lato. Хвороба уражає нервову, серцево-судинну системи, опорно-руховий апарат, шкіру.
Лайм-бореліоз – це зоонозна інфекція з трансмісивним механізмом передачі. Природними резервуарами для борелій є такі тварини: велика рогата худоба, птахи, гризуни, дикі тварини. Зараження людини відбувається через укус кліща, який є інфікованим бореліями. 
Весняно-осінній період – це період найбільшої активності іксодових кліщів, але трапляються поодинокі випадки, коли укус кліща був зафіксований в холодну пору року(в Рогатинській МТГ зареєстровано випадок Лайм-бореліозу, укус кліща відбувся в грудні 2021 року). 
З початку 2022 року на території обслуговування Рогатинського відділу, в ході пасивного епідеміологічного нагляду, зареєстровано 3 випадки хвороби Лайма.  Рогатинська ТГ – 1 випадок, Букачівська ТГ – 1 випадок, Галицька ТГ – 1 випадок. За аналогічний період 2021 року –не зареєстровано жодного випадку. 
Найвищий рівень захворюваності спостерігається саме в Західному регіоні України, показник захворюваності за 10 років(починаючи з 2000 року) зріс у 29 разів!!! Найімовірніше, це пов’язано з удосконаленням методів лабораторної діагностики, а також зростанням чисельності кліщів та більш інтенсивне їх інфікування бореліями.
Борелії містяться в кишківнику кліщів та зі слиною кліща при укусі потрапляють в організм людини. Саме тому найефективнішим методом профілактики буде запобігання укусам кліщів. 
Перед тим як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі, постарайтеся захистити одягом усі відкриті ділянки тіла;
Використовуйте репеленти – засоби, що «відлякують» кліщів, Диетилтолуамід (ДЕТА) – найефективніший репелент. Варто використовувати засоби, які містять 25-35 % ДЕТА у своєму складі. Їх ефект триває до 6 год. Дослідження показують, що засоби з вищим відсотком ДЕТА захищають  довше. Наприклад, репелент з 10 % ДЕТА відлякує шкідників протягом 2 год, тоді як засіб з вмістом ДЕТА 24 % забезпечує захист на 5 год
Після повернення додому ретельно огляньте ділянки тіла на наявність кліщів;
Дома треба зняти одяг, ретельно оглянути його і тіло; не заносити в приміщення свіжозірвані рослини, верхній одяг і інші предмети, на яких можуть бути кліщі.
Необхідно оглянути собак і інших тварин, які перебували разом з вами, для виявлення і видалення з них кліщів, що присмоктались.
Що ж робити у випадку, якщо кліщ все ж таки присмоктався до шкіри?
За можливості негайно звернутися за медичною допомогою. Так можна видалити кліща самостійно, але ви ризикуєте, бо існує шанс, що кліщ буде видалений не повністю. Не займетеся самолікуванням, не починайте прийом антибіотиків без консультації з лікарем. Для пост контактної профілактики існують чіткі критерії і лише лікар зможе надати вам точну інформацію.
Ефективним способом видалення кліща є прикладання ватного диску, який змочений в нашатирний спирт. 
В осіб, які проживають на ендемічних територіях, швидке видалення кліща знижує ризик розвитку захворювання. Зараження малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща становила менше 24 годин, та високоймовірне, якщо понад 72 години.
Як антибіотикопрофілактику хвороби Лайма рекомендовано однократний прийом 200 мг доксицикліну (для дітей старших 8 років — 4 мг/кг, не більше 200 мг). Рутинна антибіотикопрофілактика хвороби Лайма не рекомендована.
Варто запам’ятати, що найшвидше видалення кліща – це суттєве зниження ризику інфікування! 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь