Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Профілактика правця

Дата: 06.07.2022 13:15
Кількість переглядів: 93

В умовах воєнного часу ризики поширення окремих інфекційних захворювань зростають у декілька разів. Саме тому  варто знати, як захистити власне здоров’я, а особливо від тих захворювань, проти яких існують ефективні методи профілактики.
Правець – це захворювання нервової системи з гострим перебігом, викликане бактеріальним нейротоксином, яке характеризується підвищеним напруженням та сильними скороченнями скелетних м’язів.
Збудником правця є бактерія Clostridium tetani. Головною особливістю даної бактерії є те, що вона здатна утворювати спори та виживати в грунті до 30 років.  Спори стійкі до дезінфікуючих засобів та високої температури.
Найчастіше, інфікування відбувається через контакт з грунтом в якому містяться спори правця. Проте, для інфікування важливою умовою є пошкодження зовнішніх покривів. Ризик особливо високий у випадку розчавлених, глибоких колотих, вогнепальних ран, зі стороннім тілом, значно забруднених землею. Рани отримані в домашніх умовах, які є поверхневими та без некротичних мас, мають низький ризик розвитку правцю, тим більше якщо відсутній контакт з потенційно небезпечними об’єктами довкілля(наприклад грунт).
Правець має тяжкий перебіг та здатний ускладнюватися переломом кісток, аспіраційною пневмонією, тромбоемболією легеневої артерії, дихальною недостатністю, порушенням з боку видільної системи(ураження нирок), тяжкими психічними порушеннями після перенесеної хвороби.
Під час воєнного часу, ризики травм та пошкоджень зростають як у військовослужбовців, так і у цивільного населення.
Проти правця існує ефективна система профілактики, яка полягає в основному в імунізації. 
Вакцинація від правця входить в Національний календар щеплення. Дітей вакцинують у 2,4,6,18 місяців, 6 та 16 років. Для  дорослих необхідно проводити ревакцинацію кожні 10 років. Це забезпечує підтримання адекватної імунної відповіді. Вакцинація – є основним методом первинної профілактики та забезпечує надійний захист. 
Для дітей використовують вакцину проти кашлюка, дифтерії та правця АКДП (цільноклітинна вакцина проти кашлюку, дифтерії та правцю) у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП (вакцина проти дифтерії та правця, без кашлюку), наступну у 16 років — АДП-М (вакцина проти дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигена, її застосовують для дорослих).
Без медичної допомоги смертність від правця досягає 100%. Навіть, коли людина звернулася за медичною допомогою, ризик смертності залишається досить високим – 10-70%. Це залежить від лікування, віку, загального стану здоров’я людини, яка інфікувалася. 
Рекомендуємо усім нагадати дату, коли ви останній раз вакцинувалися від правця. Якщо минуло 10 років або більше, зверніться до сімейного лікаря, який надасть вам консультацію щодо вакцинації. Також, перевірте імунний статус ваших дітей та за потреби, надолужте втрачені щеплення. Імунізація проводиться за державні кошти та є безкоштовною для пацієнтів. 
Навіть якщо ви внутрішньо переміщена особа, ви маєте повне право отримати медичну допомогу, в тому числі імунізуватися у найближчому центрі первинної медико-санітарної допомоги. 
Не ризикуйте власним здоров’ям та життям! Захистіть себе від тяжких інфекційних захворювань!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь