Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Що підготувати на перекус дітям під час перебування в групах дозвілля

Дата: 27.06.2022 17:08
Кількість переглядів: 78

В Івано-Франківській області на базі загальноосвітніх та позашкільних закладів освіти, закладів культури, спорту та туризму тощо проводяться освітні, спортивні, культурні заходи для дітей.

Групи та гуртки працюють з різним часом перебування дітей, максимально до 4 годин, без організованого харчування на місцях. Відповідно батьки можуть давати дітям перекуси або повноцінні обіди.

Традиційною їжею для шкільних перекусів є бутерброди, для яких рекомендовано використовувати цільно-зерновий хліб та сир. Такий бутерброд досить калорійний, добре зберігається, а також є джерелом кальцію для дитячого організму. Варто дати дитині овочі - це можуть бути скибочки огірка, перцю, помідор, різноманітна зелень. Відмовитися слід від вершкового масла, ковбас, різних соусів, повноцінних обідів у ланч-боксах, оскільки умови зберігання таких перекусів неможливо витримати за літньої температури повітря.

Слід враховувати, що бутербродами не можна замінити основні прийоми їжі дитини, це є лише додаток до основного харчування чи перекус.

Декілька порад для безпечного та здорового перекусу дітей:

  • Не використовуйте у бутербродах майонез, майонезні соуси, плавлений сир та інші так звані  магазинні «намазки»;
  • Вибирайте складники для бутербродів  з низьким вмістом жиру. Це може бути нежирне відварене м’ясо (в тому числі м'ясо птиці), морську рибу без кісток, нежирні і помірно солоні види твердого сиру.
  • Завжди додавайте до бутербродів зелень петрушки, кропу, салат та овочі (помідори, редиску, шматочки моркви, огірка, селери та перцю);
  • Фруктові чи шоколадні батончики замініть  на корисні сухофрукти й горішки (сушені яблука, груші, курагу, родзинки, чорнослив, фундук, волоські горіхи, кеш’ю та мигдаль). До того, сухофрукти добре регулюють роботу травної системи та замінять солодощі, а горіхи є джерелом важливих для організму жирів та амінокислот і чудовою енергетичною «підзарядкою» для мозку. Горіхи не забудьте попередньо промити й підсушити в духовці перед тим, як покласти в ланч-бокс. Смажені та солоні горішки не рекомендують вживати дітям;
  • Тістечка та шоколад замініть на печиво, вафлі;
  • Крім того, добре з собою давати свіжі фрукти (яблуко, будь-які ягоди або цитрусові, банани тощо). Фрукти кладіть шматочками, які дитина зможе з’їсти за один раз. Якщо даєте дитині яблука, то краще обирайте солодкі сорти, адже кислі подразнюють слизову оболонку шлунка й підвищують апетит.
  • Не забувайте про питну воду. Обов’язково дайте дитині з собою пляшечку негазованої води. Можна до неї додати м’яту, лимон. Коли дитина любить пити сік, то використовуйте для  соки промислового виробництва без додавання цукрі, підсолоджувачів, консервантів.

Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що буде в їхньому ланч-боксі, тоді страви, які допомагали складати вони охочіше з’їдять. Будьте винахідливими та робіть ланч-бокси яскравими і корисними, додавайте різні продукти. Не забудьте поставити серветки. Наголосіть дітям, що руки перед прийомом їжі треба ретельно вимити.

Не забувайте й про харчову безпеку. Холодні страви та закуски слід готувати невеликими порціями, дотримуючись умов та термінів їх зберігання. Давайте дітям лише такі продукти і страви, які не зіпсуються протягом часу, проведеного у групах дозвілля. Пам’ятайте, що окрім користі, їжа повинна бути безпечною!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь