Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Нітрати у воді – небезпека для здоров’я дітей

Дата: 14.06.2022 21:20
Кількість переглядів: 93


Вода питна, забруднена нітратами, особливо небезпечна для дитячого організму. Вживання води, з наднормативним вмістом нітратів, небезпечне для здоров’я та спричиняє захворюванню водо-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку. Зазвичай,метгемоглобінемія найчастіше спостерігається у людей сільської місцевості, де використовується для приготування їжі вода колодязів.

Метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові. Також пригнічується активність ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

З метою запобігання виникнення захворювання дітей на метгемоглобінемію  Головним державним санітарним лікарем України видано Постанову від 17.05.2019р. № 16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей».

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, для запобігання виникнення  метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку, забороняється вживання питної води з вмістом нітратів, що перевищує норму 50 мг/дм3.

Для запобігання шкідливого впливу нітратів на здоров’я дітей та виникнення отруєнь серед них  пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією необхідно:

- дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів, (герметизувати стінки, влаштувати навколо колодязів глиняний замок, навіс, при забрудненні води проводити очистку від мулу);

- не допускати забруднення водоносних горизонтів,витоку нечистот з вигрібних ям, гноєзбірників, дно, стінки яких мають бути бетоновані, герметичні, 

- заборонити внесення органічних та мінеральних добрив на відстані не менше 500м від джерел водозаборів, каптажованих джерел, індивідуальних колодязів.

- щорічно проводити ремонт, очищення від мулу, дезінфекцію споруд водокористування;

Щоб бути впевненим у якості питної води, щодо наявності в ній нітратів, її можна безкоштовно дослідити в санітарно-гігієнічній лабораторії  Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь