Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Чому варто використовувати йодовану сіль і в чому її користь

Дата: 19.04.2022 16:25
Кількість переглядів: 122

Головне управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області в 2022 році розпочало
роботу з проведення опитування батьків учнів 1-4
класів по територіальних громадах області з
метою визначення харчових потреб та харчових
звичок.
Згідно проведеного аналізу лише 50 % батьків
учнів 1-4 класів, які взяли участь у опитуванні,

для приготування страв використовують йодовану сіль.
На жаль, не всі батьки розуміють важливість використання йодованої солі
для приготування їжі.
Івано-Франківська область є йододефіцитним регіоном України, тобто в
навколишньому середовищі (грунт, вода, харчові продукти) вміст йоду
знижений. Добова потреба йоду для дорослих – 150 мкг, для дітей 100 мкг, для
вагітних жінок та годуючих мам -200 мкг.
В зв’язку з цим велика частина населення страждає захворюваннями
щитоподібної залози.
? Наслідки нестачі йоду в організмі:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитоподібної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;

- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
? Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання
йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики
йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на
йодовану.
Згідно постанови КМУ №305 від 24.03.2021 року, для приготування їжі в
закладах освіти повинна використовуватись лише йодована сіль.
В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану.
? Як правильно зберігати йодовану сіль.
Оскільки йод здатен випаровуватися з солі, йодовану сіль потрібно
зберігати в закритих ємностях та використати з моменту виготовлення протягом
9 місяців. При приготуванні гарячих страв відбувається втрата від 20 до 50%
йоду. Тому в страви йодовану сіль бажано додавати наприкінці технологічного
процесу приготування. Але того йоду, що залишився, буде досить, щоб
задовольнити потребу організму в цьому мікроелементі.
? Альтернативою йодованої солі є морська риба, морські водорості, інші
морепродукти, або лікарські препарати йоду. Недоліком їх є більша в
порівнянні з сіллю вартість і необхідність пам’ятати про щоденний прийом
таблетки або капсули.
? Цікаво: В одному грамі морської солі міститься тільки близько 1 мкг
йоду, а в йодованій – 40 мкг. Однак у продажі також є йодована морська сіль.
Ця сіль поєднує особливості смаку морської солі і корисність йодованої.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь