Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Безпечність та якість питної води в умовах паводку.

Дата: 16.07.2021 12:32
Кількість переглядів: 270

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад, бути безпечною в епідемічному відношенні,
Найпоширенішим шляхом передачі кишкових інфекцій є водний фактор. Через бактеріальне забруднення питної води передаються збудники черевного тифу, холери, дизентерії, лептоспірозу, сальмонельозу та ін. До джерел водокористування мікроорганізми можуть проникати з неочищеними стічними водами, нечистотами переважно в період паводків.
Під час дослідження мікробіологічних показників водопровідної питної води в ЇЇ пробах визначають загальне мікробне число, загальні колі-форми, Е-соlі, ентерококи.
Першочерговими заходами щодо попередження епідемічних ускладнень є проведення знезараження води джерел централізованого та децентралізованого питного водопостачання.
Дезінфекція водопровідних споруд розглядається як профілактичне міроприємство при погіршенні якості води. Як правило вона проводиться перед вводом споруд в експлуатацію, після їх ремонту, а також після можливих аварій та паводків.
Для дезінфекції води застосовують тільки зареєстровані у встановленому порядку та дозволені МОЗ України деззасоби.
За результатами лабораторних досліджень вживаються заходи щодо виявлення та усунення причин забруднення питної води.
Хто використовує воду із колодязя повинен розуміти, що знезараження води не дасть тривалого ефекту, якщо порушені вимоги щодо розташування та утримання колодязя.
Місця влаштування колодязів та каптажів джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території на відстані не менше ніж 30м. ( для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20м.) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту та підземних вод.
Для оцінки якості питної води з джерел водокористування в Рогатинському відділі Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводяться санітарно-гігієнічні, мікробіологічні та паразитологічні дослідження. Крім цього, для дослідження якості питної води з індивідуальних джерел водопостачання жителі також можуть звернутися у Рогатинський відділ.
На виконання Постанови засідання Головного державного санітарного лікаря України від 17.05.2010р. № 16 для попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку в санітарно-гігієнічній лабораторії Рогатинської міськміжрайонній філії безкоштовно проводиться дослідження питної води з індивідуальних та громадських криниць, згідно поданих списків.
Щоб бути впевненим в якості питної води, яку вживаємо, проведіть її дослідження в атестованій лабораторії.
Лікар із гігієни праці Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»       
                                                                       М.І. Неїжмак


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь