Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Нітрати у воді – небезпека для здоров’я дітей

Дата: 16.07.2021 12:26
Кількість переглядів: 1031

 

Впродовж останніх років відмічається забруднення грунтових вод та джерел індивідуального користування хімічними сполуками – нітратами, мінеральними та органічними добривами. Велику небезпеку несе забруднення води продуктами розпаду органічних речовин: аміаком, нітритами, нітратами. Вода питна забруднена нітратами,
особливо небезпечна для дитячого організму та спричиняє захворюванню водо-нітратної метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного віку.

Фактором передачі захворювання метгемоглобінемії може бути овочевий сік, молочна суміш, що готується на воді забрудненій нітратами.

Метгемоглобінемія - захворювання спричинене токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканини (гіпоксії) розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові.

З метою запобігання виникнення захворювання дітей на метгемоглобінемію Головним державним санітарним лікарем України видано Постанову від 17.05.2019р. № 16 «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей».

Оскільки на сьогодні практично не існує ефективних методів видалення нітратів з води в умовах децентралізованого водопостачання, Рогатинський відділ, для запобігання виникнення метгемоглобінемії у дітей до 3-х річного  віку, забороняє вживання, забрудненої наднормативними концентраціями, питної води.

Санітарно-гігієнічною лабораторією Рогатинської міськміжрайонної філії в 2020 році безкоштовно досліджено 229 проб води питної з індивідуальних криниць, що використовують сім’ї з дітьми віком до 3-х років. Перевищення вмісту нітратів (норма 50,0 мг/дм 3 ) виявлено у 33 пробах води криничної.

Про результати забруднення води нітратами головам сільських Рад дано рекомендаційні листи для вжиття заходів сільськими жителями щодо облаштування криниць та покращення якості питної води.

Для запобігання виникнення отруєнь у дітей пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією необхідно:
- щорічно проводити ремонт, очищення від мулу, дезінфекцію споруд водокористування;
- не допускати забруднення водоносних горизонтів витоками нечистот з вигрібних, помийних ям, гноєсховищ та інших;
- заборонити внесення органічних та мінеральних добрив на відстані не менше 500м від джерел водозаборів, каптажованих джерел, криниць.
Оптимальним вирішення питання забезпечення доброякісною питною водою сільського населення є будівництво нових мереж централізованого водопостачання та розширення наявних у сільській місцевості.
Щоб бути впевненим у якості питної води, яку споживаєте, Ви можете безкоштовно дослідити її в лабораторних спеціалістів Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролюта профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Лікар із гігієни праці
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                                                                    М.І. Неїжмак


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь