Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Передпосівна обробка насіння. Як забезпечити захист і живлення

Дата: 04.03.2021 15:26
Кількість переглядів: 206

                                 

 

Насіння – це носій  генетичного потенціалу культури. Тому його захист та живлення є першорядним завданням для отримання максимальних обсягів врожаю. 

Протруєння насіння є не лише загальним профілактичним та одним із найбільш екологічних і ефективних заходів захисту сільськогосподарських культур, але й найважливішим заходом у загальній системі обмеження шкідливості хвороб, метою якого є забезпечення стартового потенціалу під час формування майбутнього врожаю.

Слід зауважити, що протруєння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб та інших інфекцій, що передаються через ґрунт і насіння.

Переваги протруювання: 

- екологічна безпека – при протруєнні насіння зона контакту хімічної речовини з ґрунтом становить близько 200 м. кв., що дозволяє мінімізувати вплив хімічного протруйника на ґрунтову біоту  –  при обприскуванні – 10 000 м. кв.;

- точність дозування – сучасні машини для протруєння насіння здатні забезпечити запрограмовану кількість діючої речовини для кожної насінини й, відповідно, для кожної рослини. 

- економічність – використовується незначна кількість діючої речовини порівняно із суцільною обробкою; 

- висока ефективність – боротьба з патогенами відбувається на ранніх етапах їх розвитку, крім того, багато із системних речовин тривалий час зберігаються в рослині, забезпечуючи її захист. При протруєнні насіння ми захищаємо усю рослину – від коренів до кінчиків перших листків;

- крім захисту від хвороб і шкідників, застосування протруйників істотно покращує посівні характеристики обробленого насіння, адже разом із традиційними протруйниками на насіння можна наносити регулятори росту рослин, інокулянти – для покращення живлення та антидоти, які підвищують толерантність культури до певних гербіцидів. 

Завдання:  

- виконуючи своє призначення захищати насіння, препарат повинен бути безпечним для нього, не фітотоксичним;

-  препарат повинен захищати насіння від шкідників (грунтових і наземних) та хвороб (ґрунтового та насіннєвого походження (кореневих гнилей, сажкових хвороб…)) та в ідеалі стримувати розвиток ранніх листкових хвороб (борошнистої роси, септоріозу);

- препарат повинен стимулювати ріст та розвиток насіння, підвищувати стійкість рослин до несприятливих умов та факторів зовнішнього середовища.

В Україні зареєстровано широкий асортимент протруйників насіння. Всі вони системної або контактно-системної дії, містять одну діючу речовину або комбіновані, до складу яких входять дві-три діючих речовини.

Водночас слід пам'ятати, що після проростання насіння проростки сходів уражуються збудниками, що зберігаються на рослинних рештках і грунті, тому препарат повинен контролювати не тільки насіннєву інфекцію, а й захищати рослини від грунтової, зокрема ранньої аерогенної інфекції – ураження борошнистою росою, іржею, а також септоріозом, гельмінтоспоріозами.

Необхідно точно дотримуватися  рекомендованих  норм витрати  пестицидів у розчинах на одиницю маси насіння. 

Адже у разі їх зменшення не досягається бажаного ефекту, а збільшення – знижує  схожість насіння за рахунок утворення аномальних проростків, не здатних до подальшого розвитку, навіть до повної їх загибелі, що особливо небезпечно для партій насіння із високим ступенем травмування.

При виявленні під час допосівного обстеження площ грунтоживучих шкідників, до протруйників необхідно додавати інсектициди або застосовувати  протруйники інсектофунгіцидної дії.  

Крім того,  для обробки насіння можна застосовувати препарати біологічного походження. На жаль, цей сектор захисту рослин не відрізняється широким вибором порівняно з хімічними протруйниками.

Але вже зараз можна рекомендувати біопрепарати, які при комплексному використанні здатні забезпечити не тільки захист насіння та рослини у початковий період росту від хвороб, а й суттєво збільшити урожайність культури, зекономивши певні кошти на підживленні. 

Комплексне використання біопротруйників передбачає застосування наступних  препаратів: біопрепарата, біоактиватора та прилиплювача, з нормами витрати препаратів при комплексному використанні, що разом з розумною ціновою політикою виробників мінімізує витрати господарників. 

Біологічні протруйники застосовуються за умови відсутності інфекції сажкових хвороб та в спеціальних сировинних зонах.

Передпосівна обробка насіння протруйниками, мікроелементами, інокулянтами забезпечує повноцінне живлення рослин на початковому етапі росту, це фундамент високого та якісного урожаю, запорука здоров’я рослини.


Всі роботи з протруєння насіння виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь