Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" інформує про ціну на природний газ для побутових споживачів у січні 2021 р.

Дата: 29.12.2020 08:52
Кількість переглядів: 174

До уваги побутових споживачів - клієнтів ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут"! Ціна природного газу для побутових споживачів у перший місяць нового року складатиме 9,887518 грн/м³ з урахуванням ПДВ, що дорівнює 0,9394978 грн/кВт*год (на основі даних про значення вищої теплоти згорання за період з 1 по 25 число місяця, отриманих від Оператора ГРМ).

Фахівці підприємства вкотре зазначають, що з відкриттям 1 серпня 2020 р. ринку газу для населення і фактичного скасування державного регулювання ціни на газ, на вартість енергоресурсу, окрім внутрішніх факторів, безпосередньо впливають котирування на найбільших європейських енергетичних біржах (NCG, TTF).

Після нетривалої стабільності в цінах, в останні тижні газ на європейському континенті знову почав різко дорожчати. За останній місяць його вартість зросла більш як на чверть. Так, на європейському хабі TTF з 25 листопада по 24 грудня ціна зросла на 25,7%, а на хабі NCG на 26,8%.

За рахунок раніше укладених контрактів з європейськими постачальниками ТОВ "Івано-Франківськгаз Збут" збільшив вартість газу лише на 12% у порівнянні до ціни листопада-грудня.  

На жаль, можливості придбання українського газу за ринковими цінами штучно обмежені. На сьогоднішній день продаж ресурсу, який видобувається державними компаніями, відбувається непрозоро. Тому компанія змушена орієнтуватися не на вітчизняний ресурс, а закуповувати газ лише у надійних європейських постачальників, щоб гарантувати постачання всім своїм клієнтам і не залишити їх без тепла в зимовий період.

Нагадаємо, що експерти з Секретаріату Енергетичного Співтовариства в ЄС неодноразово наголошували на обов’язковості прозорого продажу видобутого в Україні газу через енергетичні біржі, що дозволить визначати справедливу ринкову ціну на газ.

Для довідки:

Вартість газу з врахуванням доставки до кордону України на TTF станом на 24 грудня складає 9022,54 грн за тисячу кубометрів. До цієї суми потрібно додати ще тариф на транспортування газу магістральними газопроводами  (176 грн), закачку в газосховища (37 грн)  і націнку постачальника, що необхідна для підтримки роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн сервісів, друку та доставки рахунків за газ.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь