Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Інформація про результати санітарно-епідеміологічного розслідування спалаху харчового отруєння в їдальні заводу Леоні

Дата: 07.10.2020 15:51
Кількість переглядів: 290

Фото без опису

 

22 вересня 2020 року в ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ», що знаходиться в м. Коломия, вул. І.Шарлая, 55 Коломийського району Івано-Франківської області, виникло групове харчове отруєння, в результаті якого
потерпіло 194 особи (працівники заводу), з них 54 знаходились на стаціонарному лікуванні в лікувальних закладах області. Харчування працівників заводу здійснює ТОВ «Фабрика їжі». При перших зверненнях хворих до лікувальних закладів керівництво ТОВ «Фабрика їжі» звернулося до Головного управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області щодо проведення санітарно-епідеміологічного розслідування для встановлення причин захворювання. Їдальня ТОВ «Фабрика їжі» розміщена на території заводу ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» і харчує працівників заводу у три зміни, яким напередодні пропонується 3 види меню. Спеціалістами Коломийського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено санітарно-епідеміологічне обстеження їдальні підприємства, за результатами якого проведений позаплановий захід державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. При проведені даних заходів здійснено відбір води,
харчових продуктів, сировини, з яких готувалися страви. Відібрано змиви з обладнання, інвентаря, посуду, виробничих столів, одягу та рук працівників харчоблоку. Проведено позапланові заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів у виробників та постачальників харчових продуктів:

 - виробника ковбасок «Купати свинні» ТОВ «Іко-ІФ»; порушень не виявлено;

- постачальника продукту молоковмісного сирного плавленого ПП Мостовий А.М.; виявлено порушення, не впроваджено систему НАССР.
- постачальника курячого супового набору ТзОВ «ЕКОВЕСТ ФУДС»порушень не виявлено.
В результаті проведених заходів та лабораторних досліджень виявлено перевищення вмісту КМАФАнМ в курячому суповому наборі, в змивах з об’єктів навколишнього середовища виявлено БГКП та незначні порушення в їдальні: не
заповнений журнал бракеражу сирої продукції, відсутня фіксація часу і дати прибирання у письмовому вигляді, частково стерто маркування на окремих виробничих столах. Дані невідповідності не є визначальними і не могли
викликати захворювання людей. За наслідками перевірки спеціалістами Держпродспоживслужби:
- тимчасово призупинено роботу їдальні ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» ТОВ «Фабрика їжі»;
- видано приписи ТОВ «Фабрика їжі» на усунення виявлених невідповідностей;
- видано припис ПП Мостовому А.М. щодо необхідності запровадження системи НАССР.;
- вилучено залишки харчових продуктів: філе курячого 62 кг, риби мороженої (хека) 2 кг;
- тимчасово відсторонено від роботи 3 працівників.
Медичними працівниками проведені заходи по ідентифікації збудника (S enteritidis), який викликав захворювання серед працівників ТзОВ «Леоні Ваерінг Системс УА ГмбХ» та працівників харчоблоку. Виявлено 25 підтверджених випадків сальмонельозу у захворілих та 3 працівників харчоблоку. За результатами розслідування встановлено, що ймовірною причиною спалаху могло стати вживання забрудненого харчового продукту S enteritidis (сальмонела), внаслідок безсимптомного бактеріоносійства. 6 жовтня 2020 року спеціалістами Коломийського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області проведено позаплановий захід державного контролю в ТОВ «Фабрика їжі» з метою перевірки виконання припису та усунення виявлених невідповідностей.
Проведено повторні лабораторні дослідження змивів з об’єктів навколишнього середовища (обладнання, інвентар, посуд, виробничі столи та ін.). Перевіркою встановлено усунення всіх невідповідностей, що є підставою для відновлення роботи їдальні ТОВ «Фабрика їжі». Довідково. Бактеріоносійство (застаріле - бацилоносійство) – перебування в організмі людини або тварини і виділення з нього збудників заразних захворювань без
наявності видимих проявів хвороби. Людина буває носієм збудників черевного тифу, паратифів, сальмонельозу,
ешерихіозу, дифтерії, носієм стрептококів, стафілококів тощо. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь